Jakie warzywa i owoce powinno jeść dziecko?

Organizm w najmłodszym wieku, nie jest zdolny do magazynowania witamin oraz minerałów na zapas zatem bardzo ważne jest to by dostarczać je dziecku codziennie.  Jest to konieczne do  wzmocnienia niedojrzałego układu odpornościowego maluszka.  Wiele dzieci nie chce jeść warzyw, a zwłaszcza zielonych typu brukselka, brokuł czy szpinak, jednak im wcześniej zaczniemy podawać dziecku warzywa i owoce tym bardziej częściej będzie ono po nie sięgać same.  Gdy dziecku rozszerza się dietę, należy stopniowo zacząć podawać warzywa w formie obiadów oraz kolacji, znów owoce traktować jako słodką przekąskę w ciągu dnia oraz jako dodatek do śniadania.

Najważniejsze warzywa w diecie dziecka

Warzywa są bogate w witaminy, składniki mineralne, dostarczają także przeciwutleniaczy co najważniejsze chronią dziecko na przyszłość przed nowotworami.   Ponadto bardzo dobrze wpływają na prawidłowy zgryz dziecka, ponieważ ich twardość stymuluje rozwój szczęki.   Bardzo ważne jest by dostarczać dziecku takie warzyw jak, szpinak, groszek, pietruszka oraz buraki bo są one bardzo bogate w żelazo.  Źródło witaminy C znajdziemy w papryce, brokule, pomidorze, kalafiorze, kapuścieWitamina B znajduje się najczęściej w warzywach strączkowych czyli fasola, groch, soczewica, ciecierzyca Wapń znajdziemy w natce pietruszki, soi, brukselce oraz fasolce szparagowej.

Warto jest postawić na warzywa gotowane na parze, osobno podać dziecku na przykład gotowaną marchewkę, obok groszek i kalafior.  Dziecko wtedy doceni walory estetyczne i chętniej będzie jadło smakowicie wyglądające kolorowe warzywa. Dobrym sposobem na przemycenie szpinaku są koktajle. Szpinak można dodać do koktajlu z bananem i jabłkiem, będzie to idealna bomba witaminowa oraz bardzo smaczna przekąska.

Dzięki witaminie C wzmocnia się układ odpornościowy, pomaga  ona w gojeniu się ran i zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych, Beta- karoten jest konieczny do uzyskania odpowiedniego wzrostu dziecka, oraz wzmacnia układ immunologiczny. Błonnik zawarty w warzywach odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie przewodu pokarmowego  oraz składniki mineralne takie jak żelazo, wapń potas są niezbędne budowy kości i zębów.

Owoce w diecie dziecka

Dziecko chętniej sięga po słodki owoc, dlatego dodatek owocu do owsianki czy kaszki nie stanowi dużego problemu. Warto w ciągu dnia podawać dziecku miseczkę owoców, tak by sięgało po nie gdy ma ochotę na przekąskę.  Śliwki są niezbędne do wzrostu dziecka, dostarczają także żelazo oraz witaminy A i E. Czarne porzeczki są bardzo zdrowe zawierają witaminy C, E, H oraz mangan, żelazo, fosfor, potas, magnez, cynk. Maliny mają sporo witaminy B2 oraz posiadają cynk. Jeżyny to źródło wapnia, żelaza i magnezu. Jabłka są cenne w pektyny oraz dostarczają dużo błonnika.

Dobrze zbilansowana dieta, wspomaga organizm dziecka i przygotowuje go do odpowiedniego funkcjonowania. Warzywa i owoce są kluczowe do jego rozwoju.  Najlepiej jak najwcześniej podawać dziecku świeże warzywa i owoce po to by  je przyzwyczaić , dzięki temu częściej będzie sięgać po nie niż po przetworzoną żywność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here